Halfverharding website

Recreatieve paden

Halfverharding heeft een natuurlijke uitstraling. In parken, wandelgebieden en andere recreatieve gebieden levert de uitstraling van de verharding een grote, positieve bijdrage aan de beleving.

Uitdaging

De aanleg van halfverhardingen is een specialisme, die wij in huis hebben. Om de levensduur van een constructie met halfverharding te verlengen, moet de halfverharding vakkundig worden aangelegd. Door het inzetten van een spreidmachine voorkomen we ontmenging van materialen.

Ook het onderhoud van halfverharding kan een uitdagende klus zijn. De bodem kan verzakken, er kan plasvorming ontstaan en onkruid kan tussen de halfverharding door omhoog komen. Wij zijn specialist in het beheer en onderhoud van halfverharding en hebben onze eigen machines ontwikkeld, waaronder de Vegaway.

 

Vegaway

De Vegaway is een machine waarmee we in één werkgang verschillende bewerkingen doen: eerst wordt de halfverharding losgewoeld. Dan wordt de toplaag gefilterd, waarbij het onkruid wordt gescheiden van de halfverharding. Het onkruid wordt opgevangen en afgevoerd of verwerkt in de naastgelegen berm. Als laatste rollen we het pad aan zodat het er weer netjes bij ligt. Alles dus met één machine.

De Vegaway is…
  • duurzaam: geen gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen
  • grondig: onkruid wordt met wortel en al verwijderd
  • snel: gemiddeld 500 meter per uur met een werkbreedte van 120 cm
  • prachtig: paden liggen er strak bij, alsof de kanten afgestoken zijn
  • beter: door vernieuwing van de toplaag verbetert de afwatering
  • effectief: het eindresultaat is een solide basis voor een eventuele nieuwe toplaag

Na bewerking met de Vegaway zal de halfverharding wat lager liggen dan het omringende maaiveld. Daarom brengen we een nieuwe toplaag aan die ervoor zorgt dat water wordt afgevoerd naar de berm en niet op het pad blijft liggen.

 

Betere leefomgeving

Bestrating en asfalt hebben een negatieve invloed op de leefomgeving. Regenwater kan niet weg, warmte blijft hangen en de bodem verdicht zich sneller door gebrek aan zuurstof. Halfverharding kan in veel situaties een duurzaam alternatief bieden. Doordat het lucht- en waterdoorlatend is, heeft het een verkoelende werking en kan regenwater in de grond zakken waarmee het riool wordt ontlast.